Interview: In de veertig en fotomodel

mariaHoe word je fotomodel? Fotomodel Maria zette de stap 2 jaar geleden, op 43 jarige leeftijd. “Ik merk dat mijn leeftijd erg wordt gewaardeerd nu veertigers steeds meer een afspiegeling van de maatschappij aan het worden zijn. In de modellenwereld is het moeilijk, maar wel mogelijk om als ouder fotomodel te werken.”

Madonna

“Op mijn visitekaartje staat tegenwoordig: Model for Photography and Art. Pas twee jaar geleden ben ik als fotomodel en hostess aan de slag gegaan. Daarvoor had ik een eigen bedrijf aan huis. Dat was perfect te combineren met de zorg voor de kinderen, maar mijn ambities gingen toch iets verder. Onlangs las ik in een dagblad een artikel over Madonna. Er werd gezegd dat ze “de strijd tegen de tijd had verloren.” Daarbij stond een foto van haar onderarmen en handen met de opmerking dat geen sportschool de teloorgang daarvan kon tegenhouden. Ik vind een dergelijke denkwijze over ouder worden triest. Het ging in dit geval over een geweldig succesvolle vrouw en trendsetter en de media doet alsof ze zich moet schamen dat ze oud is geworden. Mijn grootste inspiratie als fotomodel is nog altijd een dame die ik ooit in een Duits magazine zag. Ze had lang grijs haar dat wapperde in de wind en een mooi, maar doorleefd gezicht. Ik vond de rust, wijsheid en schoonheid adembenemend mooi en ben van mening dat er geen perfect bikinimodel te vinden is die datzelfde gevoel had kunnen overbrengen.”

Moeder en zakenvrouw

“Met foto’s alleen gaan niet meteen alle deuren bij modellen- en castingbureaus open. Ik leerde via diverse fora fotografen kennen. Door met hen te werken bouwde ik ervaring op en kon ik mijn portfolio uitbreiden. Pas daarna heb ik me bij bureaus ingeschreven en begon langzaam het werk binnen te druppelen. Ik merkte dat er waardering is voor vrouwen van boven de veertig die de modellenwereld instappen. Ondanks het heersende beeld in onze maatschappij dat vrouwen boven de veertig “oud” zijn. Veertigers zijn een reflectie van de maatschappij en commercieel gezien een van de grootste doelgroepen. Voor reclamedoeleinden begint het normaler te worden om deze doelgroep aan te spreken met vrouwen die zelf uit die leeftijdsgroep afkomstig zijn. Het besef groeit dat de klant zich werkelijk moet kunnen identificeren met het model. Als fotomodel word ik veel gevraagd als moeder of als businesslady. De meeste mensen associëren fashion en catwalks bij het woord model. De commerciële wereld met haar typecasting is echter even groot en belangrijk.”

7fa98d8fe3168c691166db19495f39f4Pas 45

“Toch vind ik niet dat het meevalt om op te boksen tegen het totaal verknipte beeld dat er heerst over ouder worden. Dat bedoelde ik ook met het voorbeeld van Madonna. Er heerst een collectieve angst en soms zelf afschuw voor ouderdom. Dat vind ik op zijn zachtst gezegd jammer. Oudere mensen gedragen zich vaak meer ontspannen, ze bezitten wijsheid en daarbij een veel betere zelfkennis dan jongeren. Dat zijn prachtige eigenschappen die je moet koesteren. Ouder worden is geen schande of iets waarvoor vrouwen zich moeten schamen. Wanneer je me echt vraagt een advies te geven aan vrouwen van mijn leeftijd en je geeft me de keus tussen “wat maakt het uit, geniet gewoon” of “doe wat goed is voor je uiterlijk”, dan ben ik toch geneigd om te zeggen “je bent pas 45, doe iets leuks met je uiterlijk”. Ik zie om me heen te veel vrouwen die zich excuseren wanneer ze tijd en aandacht aan hun uiterlijk besteden. Het gezin, werk of hun sociaal leven gaan vaak voor en zijn de bronnen waaruit voldoeningen wordt gehaald. Maar het is geen schande om ook met je uiterlijk bezig te zijn. Verzorgde looks hebben, net als een aardig innerlijk voorkomen, net zo goed een positief effect op anderen.”

Carrière als veertigplus fotomodel

Een voordeel van model zijn op mijn leeftijd, maar ook gewoon als vrouw, is dat ik een veel realistischer blik heb ontwikkeld. De hele hoge toppen en diepe dalen worden minder, er treedt balans op. Je realiseert je veel beter dat alles meerdere kanten heeft. Je leert niet om passief te worden, maar leert wel om dingen te accepteren die niet te veranderen zijn. Daar hoort verandering van het uiterlijk ook bij, maar dat wil niet zeggen dat daar geen mooie kant aanzit. Integendeel. Ik zou vrouwen graag willen meegeven dat leeftijd geen beperking hoeft te zijn. Of je nu model wordt, kunstenares, schrijfster of wat dan ook, leeftijd is niet van belang zolang je maar realistisch bent. In het geval van de modellenwereld: laat mooie foto’s maken, leg contacten met goede fotografen en meld je aan bij castingbureaus. Zij organiseren ook vaak workshops. Je leert er enorm veel van en of het nu een groot succes wordt of bij een klein succesjes blijft: alles is beter dan uitgaan van de veronderstelling dat het toch niets wordt. Mijn motto is dat ik graag gracieus ouder wil worden, zonder al te veel cosmetische ingrepen. Ik zie ouder worden als een gift. “Te oud” is niet alleen beledigend en kwetsend, het is ook inhoudsloos. Stijl en smaak kunnen zaken zijn waarvan je op een gegeven moment kunt zeggen “dit kan niet meer”, maar age is just a number”

En dit zegt Bo Vrinten, Casting Director van ID Casting:

“De 40plusser van nu is niet te vergelijken met vroeger! We zijn zelfbewuster en staan krachtiger en vitaler in het leven. Omdat onze maatschappij steeds meer producten introduceert voor de 40plusser, een groeiende doelgroep qua koopkracht, zien we deze doelgroep ook steeds vaker terugkomen in nieuwe reclamecampagnes. Tenslotte wil de consument zich kunnen identificeren met het model van de campagne. Casting Director Bo Vrinten: “Margaretha was een van de eerste 40plussers die zich inschreef bij ons bureau, een bijzondere vrouw met een prachtige warme uitstraling, uniek op haar eigen manier! Voor mij destijds ook de reden te kiezen voor een castingbureau waar juist de “gewone” mens met iets eigens, iets bijzonders, carriére kunnen maken als model, ook wanneer ze de 40 gepasseerd zijn.”

Lijkt het jou ook leuk om deze sprong te wagen? Dit is de Tip Top 5 van Bo:

  • Gun jezelf een goed styling- en visagieadvies.
  • Laat vervolgens een kwalitatief portfolio maken van jezelf.
  • Meld je aan bij diverse modellenbureau’s, des te groter de kans op een leuke opdracht.
  • Let op dat je geen inschrijfkosten betaalt. Er zijn voldoende professionele bureau’s waar de inschrijving gratis is.
  • Ben je toch nog wat onzeker? Volg dan bijvoorbeeld een workshop “Personal Branding” waar je leert je optimaal te presenteren.

Bekijk de website van Model Maria!

Dit interview is overgenomen van de website: 40 & Perfect

Foto’s: Ralph Bauhaus

ID Casting

Mis het laatste nieuws niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *