Home Model worden

Hoe word ik model?

Als je denkt dat model worden echt iets voor jou is, je voldoet aan de eisen en je hebt er goed over nagedacht dan is het tijd voor actie. Natuurlijk kun je wachten tot een scout je op straat vraagt, maar dat overkomt niet veel mensen. Jij moet dus zorgen dat ze jou zien. Om dat voor elkaar te krijgen moet je jezelf zichtbaar maken bij de bureaus.

Stap 1: Foto's versturen

Je kunt het beste beginnen met foto's naar modellenbureaus versturen. Op deze site vind je adressen en telefoonnummers van diverse modellen- en castingbureaus in Nederland en België. (zie menu aan de linkerzijde)

 

Gebruik foto's waar je zonder of met heel weinig make-up op staat. In ieder geval één foto van je gezicht close-up en één waar je helemaal, van top tot teen, opstaat. Kies kleding waarin ze goed kunnen zien hoe je lichaam eruitziet. Deze foto's kun je gerust door iemand uit je familie of een vriend of vriendin laten maken, professionele foto's zijn hiervoor niet nodig. Zorg wel voor een rustige achtergrond zonder al te veel afleidingen.

Voeg er een berichtje bij met in ieder geval;

 • Uiterlijke gegevens:
  • lengte
  • borst-taille-heup, heupen meet je op het breedste gedeelte dus niet bij je heupbotjes maar lager
  • kleur ogen
  • kleur haar
  • schoenmaat
 • Contactgegevens

Lieg niet over je maten om het mooier te laten lijken want je wordt bij het bureau toch nagemeten.


Stap 2: Je mag langskomen

Als ze je zien zitten nemen ze contact met je op en mag je langskomen zodat ze je in het echt kunnen zien.Zorg er voor dat je er verzorgd uitziet en gedraag je zoals je zelf bent, doe je dus niet anders voor dan je bent. Meestal vragen ze je om nog wat vakantiefoto's mee te nemen. Je moet waarschijnlijk nog een lijst met je gegevens invullen, je wordt opgemeten en ze houden een gesprekje met je. Neem gerust een van je ouders mee, zeker als je minderjarig bent.

 

Bij de meeste bureaus maken ze ook meteen even wat foto's. Gewoon heel simpel, zonder make-up of andere poespas. Hierdoor zien ze of je fotogeniek bent en hoe je overkomt op de foto.

 

Zien ze niks in je dan krijg je een afwijzingsbrief of helemaal geen reactie. Je kunt het dan nog bij een casting- of special bureau proberen, daar zijn de eisen minder streng.

 

Stap 3: Ze zien me zitten! Testshoots!

Als ze echt wat in je zien, zullen ze kijken hoe je het beste kunt beginnen. De grotere fashionbureaus zullen meestal een deel van de kosten of alles voorschieten. Je hebt namelijk een testshoot nodig voor foto's in je portfolio, misschien moet je nog naar de kapper of zijn er nog andere dingen die betaald moeten worden. Deze kosten worden op je 'account' gezet. Zodra je gaat werken is het de bedoeling dat je al deze kosten terug betaalt. Je kunt er dus wel van uit gaan dat je eerste verdiensten wegvallen tegen de gemaakte kosten.

 

Bij andere bureaus moet je een inschrijfbedrag en/of een fotosessie betalen. Dit zijn vooral kleinere bureaus of bureaus die meer modellen aannemen/minder strenge eisen hanteren. Ieder bureau heeft z'n eigen manier van doen dus je kan dit soort dingen het best met je bureau zelf bespreken. Het is niet perse zo dat een bureau slecht is omdat je inschrijfgeld moet betalen of je eigen fotoshoot moet betalen.

 

Extra info ivm (on)betrouwbaarheid van bureaus / scouts

Hieronder een quote van Lucien ter Meer, fotograaf van Studio 51 in Sittard, die mij een mailtje stuurde, ik denk dat dit een zeer nuttig stukje tekst is wat iedereen even moet lezen!

 

"Als een scout zich niet kan legitimeren, ga er dan niet op in. Kan een scout zich wel legitimeren, dan eerst het bureau bellen of de scout aldaar bekend is! Ook zomaar op een onbekend bureau afstappen is niet verstandig, ben je minderjarig dan altijd een ouder meenemen. Informeer desnoods bij bekende of reeds lang bestaande bureaus in de regio of ze van het bureau gehoord hebben. En nooit op een bureau ingaan met verhalen over veel werk, glamour en glitter, want dat is onzin, met name in de provincie.

 

Modellenwerk is gewoon een vak, wat overigens maar voor relatief weinigen beroepsmatig is weggelegd. Vrijtijdsmodel zijn is ook leuk, maar zoek dan ook een bijpassende agency. Wil een model beroepsmatig functioneren, dan moet alles mee zitten qua uitstraling en maten, maar ook moet een model er super voor gemotiveerd zijn en er voor willen werken... Dus niet inschrijven en thuis gaan zitten wachten tot het geld of de job uit de hemel valt. Je moet je als model zelf ontwikkelen en steeds streven naar verbetering in samenwerking met je bureau."


 

Gerelateerde artikelen:

Nieuwsbrief

Nieuwste artikelen

Doorzoek de site